0 Comments

We often get asked this question from professionals who enroll for Amazing Training Basket Pvt Ltd. AWS Solution Architect Certification training. If you are looking for a cloud computing job, you will need to prepare for a battery of questions that can help you excel at the job interview. Job Basket brings you list of top AWS interview questions created by a panel of AWS cloud experts.

Question 1. What Is Auto-scaling?
Answer :
Auto-scaling is a feature of AWS which allows you to configure and automatically provision and spin-up new instances without the need for your intervention.

Question 2. What Are The Different Types Of Cloud Services?
Answer :
Software as a Service (SaaS), Data as a Service (DaaS), Platform as a Service (PaaS), and Infrastructure as a Service (IaaS).

Question 3. What Is Amazon S3?
Answer :
Amazon S3 (Simple Storage Service) is an object storage with a simple web service interface to store and retrieve any amount of data from anywhere on the web.

Question 4. What Is Simple db?
Answer :
It is a structured data store that supports indexing and data queries to both EC2 and S3.

Question 5. What Is An Ami?
Answer :
AMI (Amazon Machine Image) is a snapshot of the root file system.

Question 6. What Is The Type Of Architecture, Where Half Of The Workload Is On The Public Load While At The Same Time Half Of It Is On The Local Storage?
Answer :
Hybrid cloud architecture.

Question 7. Can I Vertically Scale An Amazon Instance? How Do You Do It?
Answer :
Yes. Spinup a new larger instance than the one you are running, then pause that instance to detach the root ebs volume from this server and discard. After that, stop the live instance and detach its root volume. Note the unique device ID and attach that root volume to the new server, and start again. This way you will have scaled vertically.

Question 8. How Can You Send Request To Amazon S3?
Answer :
You can send request by using the REST API or the AWS SDK wrapper libraries that wrap the underlying Amazon S3 REST API.

Question 9. How Many Buckets Can Be Create In Aws By Default?
Answer :
By default, 100 buckets can be created.

Question 10. Should Encryption Be Used For S3?
Answer :
Encryption should be considered for sensitive data as S3 is a proprietary technology.

Question 11. What Are The Various Ami Design Options?
Answer :
Fully Baked AMI, JeOS (just enough operating system) AMI, and Hybrid AMI.

Question 12. What Is Geo Restriction In Cloud front?
Answer :
Geo restriction, also known as geoblocking, is used to prevent users in specific geographic locations from accessing content that you’re distributing through a Cloud Front web distribution.

Question 13. Explain What Is T2 Instances?
Answer :
T2 instances are designed to provide moderate baseline performance and the capability to burst to higher performance as required by workload.

Question 14. What Is Aws Lambda?
Answer :
AWS Lambda is a compute service that lets you run code in the AWS Cloud without provisioning or managing servers.

Question 15. What Is A Serverless Application In Aws?
Answer :
The AWS Serverless Application Model (AWS SAM) extends AWS Cloud Formation to provide a simplified way of defining the Amazon API Gateway APIs, AWS Lambda functions, and Amazon Dynamo DB tables needed by your serverless application.

Question 16. What Is The Use Of Amazon Elasti cache?
Answer :
Amazon Elasti Cache is a web service that makes it easy to deploy, operate, and scale an in-memory data store or cache in the cloud.

Question 17. Differentiate Between Stopping And Terminating An Instance?
Answer :
When an instance is stopped, the instance performs a normal shutdown and then transitions to a stopped state.
When an instance is terminated, the instance performs a normal shutdown, then the attached Amazon EBS volumes are deleted unless the volume delete On Termination attribute is set to false.

Question 18. Is It Possible To Change The Private Ip Addresses Of An Ec2 While It Is Running/stopped In A Vpc?
Answer :
The primary private IP address cannot be changed. Secondary private addresses can be unassigned, assigned or moved between interfaces or instances at any point.

Changed status to publish