0

Dear Readers,

Search engine optimization (SEO) is the practice of increasing the quantity and quality of traffic to your website through organic search engine results.

 

Q1. What are the two types of SEO?

Ans. On-page optimisation and off-page optimisation

Q2. What is a backlink?

Ans. Any incoming links to a website or web page is known as backlink.

Q3. What is an outbound link?

Ans. Any link on a website that links to another web page or website is known as an outbound link.

Q4. Differentiate between on-page and off-page optimisation?

Ans. On-page optimisation is used to regulate the site to be optimised through page coding. Off-page optimisation is not regulated by page coding.

Q5. Define Page Rank?

Ans. For every web page, Google gives a rank according to its algorithm. This is known as Page Rank.

Q6. What is a keyword?

Ans. SEO keywords are words and phrases in the web content that make it possible for people to find a site via search engines.

Q7. Name some of the tools that you have used in SEO?

Ans. Name all the tools that you have used related to SEO. Common ones are Google webmaster, Google analytics, SEO Moz, etc.

Q8. What is keyword density?

Ans. It is the percentage density of a particular phrase or keyword available on a website compared to the total number of words on the particular page.

Q9. What are meta tags?

Ans. HTML meta tags are officially page data tags that lie between the open and closing head tags in the HTML code of a document.

Q10. Name the four important meta tags in SEO and what are their character limits?

Ans.

Description Meta tag — 150 characters limits

Keyword Meta tag — 200 characters limits

Title Meta tag — 60 characters limits

Meta Robot tag – N/A

Q11. Differentiate between a do-follow and a no-follow link?

Ans. A do-follow link acts a backlink that is counted by search engines and help in enhancing the ranking of a site.

A no-follow link, usually, does influence the ranking in search engine index.

Q12. What is an anchor text?

Ans. It is the clickable text in a hyperlink. It should be relevant to the page linked to, rather than generic text.

Q13. What is 301 redirect?

Ans. A method by which a user is redirected to new URL from old URL.

Q14. What are the common SEO mistakes?

Ans.

  • Not optimising for right keywords
  • Not having unique title tags and meta descriptions
  • Using the same anchor text for every link
  • Focusing on link quantity over link quality
  • Using poorly-written content

Q15. What is Googlebot?

Ans. It is a kind of software used by the Google as a search bot to index a webpage.

Q16. What methods would you apply for decreasing the loading time of a website?

Ans.

Some methods:

  • Optimise images without losing quality
  • Enable browser caching
  • Optimise CSS delivery

Q17. What is robots.txt?

Ans. robots.txt, is a standard used by websites to communicate with web crawlers and other web robots.

Q18. Which is better — Meta Robot tags or robots.txt?

Ans. Meta Robot tags are better as it helps in forcing the search engine crawlers not to index and display hidden pages. It also ensures that the link equity is not being lost, with the use of the ‘follow’ command.

Q19. What is Keyword Difficulty?

Ans. Keyword difficulty defines how difficult a keyword is to rank due to its popularity.

Q20. What is a long tail keyword?

Ans. Long tail keywords are phrases containing over 4+ words that make search results highly specific.

Q21. What is SEO friendly URL?

Ans. SEO-friendly URLs are those having proper length and file structure.

Q22. What is a landing page?

Ans. A web page which serves as the entry point for a website or a particular section of a website.

Q23. Which tools can you use to check the number of backlinks of a site other than your own?

Ans. Backlink finder, Open Site Explorer, Backlink Watch, and Alexa

Q24. What are the latest updates in Google search algorithm?

Ans. Google often updates its algorithm, so be prepared by keeping up-to-date
Q25. What is the Panda update?
Ans. Released first in 2011, this update is aimed to lower the rank of “low-quality sites” or “thin sites”, in particular “content farms”, and return higher-quality sites near the top of the search results.

Any Concern or Any doubt Feel Free to Ask