0

CSS stands for Cascaded Style Sheet. It has the details with respect to the format of the text.

It represents the documents in hypertext markup language with value-added result.

The file is given .css extension and is used externally as well.

CSS file is created and used in html with import function.

One ought to have previous expertise to create themselves prepared for interview.

Good variety of positions is out there for the candidates.

Good knowledge on css will boost your confidence. Follow our Training Basket page for CSS interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt Interview questions are exclusively designed for job seekers to assist them in interviews.

Question 1. What Is Css?

Answer :

Cascading Style Sheets, fondly referred to as CSS, is a simple design language intended to simplify the process of making web pages presentable.

Question 2. What Are Advantages Of Using Css?

Answer :

Following are the advantages of using CSS −
•CSS saves time − You can write CSS once and then reuse same sheet in multiple HTML pages. You can define a style for each HTML element and apply it to as many Web pages as you want.
•Pages load faster − If you are using CSS, you do not need to write HTML tag attributes every time. Just write one CSS rule of a tag and apply it to all the occurrences of that tag. So less code means faster download times.
•Easy maintenance − To make a global change, simply change the style, and all elements in all the web pages will be updated automatically.
•Superior styles to HTML − CSS has a much wider array of attributes than HTML, so you can give a far better look to your HTML page in comparison to HTML attributes.
•Multiple Device Compatibility − Style sheets allow content to be optimized for more than one type of device. By using the same HTML document, different versions of a website can be presented for handheld devices such as PDAs and cell phones or for printing.
•Global web standards − Now HTML attributes are being deprecated and it is being recommended to use CSS. So its a good idea to start using CSS in all the HTML pages to make them compatible to future browsers.
•Offline Browsing − CSS can store web applications locally with the help of an offline catche.Using of this, we can view offline websites.The cache also ensures faster loading and better overall performance of the website.
•Platform Independence − The Script offer consistent platform independence and can support latest browsers as well.

Question 3. What Are The Components Of A Css Style?

Answer :                                

A style rule is made of three parts −

Selector − A selector is an HTML tag at which a style will be applied. This could be any tag like <h1> or <table> etc.

Property − A property is a type of attribute of HTML tag. Put simply, all the HTML attributes are converted into CSS properties. They could be color, border etc.

Value − Values are assigned to properties. For example, color property can have value either red or #F1F1F1 etc.

Question 4. What Is Type Selector?

Answer :

Type selector quite simply matches the name of an element type. To give a color to all level 1 headings −

h1 {
color: #36CFFF;
}

Question 5. What Is Universal Selector?

Answer :

Rather than selecting elements of a specific type, the universal selector quite simply matches the name of any element type
* {
color: #000000;
}

This rule renders the content of every element in our document in black.

Question 6. What Is Descendant Selector?

Answer :

Suppose you want to apply a style rule to a particular element only when it lies inside a particular element. As given in the following example, style rule will apply to <em> element only when it lies inside <ul> tag.
ul em {
color: #000000;
}

Question 7. What Is Class Selector?

Answer :

You can define style rules based on the class attribute of the elements. All the elements having that class will be formatted according to the defined rule.
.black {
color: #000000;
}

This rule renders the content in black for every element with class attribute set to black in our document.

Question 8. Can You Make A Class Selector Particular To An Element Type?

Answer :

You can make it a bit more particular. For example

h1.black
{
color: #000000;
}

This rule renders the content in black for only elements with class attribute set to black.

Question 9. What Is Id Selector?

Answer :

You can define style rules based on the id attribute of the elements. All the elements having that id will be formatted according to the defined rule.
#black {
color: #000000;
}

This rule renders the content in black for every element with id attribute set to black in our document.

Question 10. Can You Make A Id Selector Particular To An Element Type?

Answer :

can make it a bit more particular. For example

h1#black
{
color: #000000;
}

This rule renders the content in black for only elements with id attribute set to black.

Question 11. What Is A Child Selector?

Answer :

Consider the following example:

body > p
{
color: #000000;
}

This rule will render all the paragraphs in black if they are direct child ofelement. Other paragraphs put inside other elements like or would not have any effect of this rule.

Question 12. What Is An Attribute Selector?

Answer :

You can also apply styles to HTML elements with particular attributes. The style rule below will match all the input elements having a type attribute with a value of text

input[type = “text”]
{
color: #000000;
}

The advantage to this method is that the  element is unaffected, and the color applied only to the desired text fields.

Question 13. How To Select All Paragraph Elements With A Lang Attribute?

Answer :

p[lang] : Selects all paragraph elements with a lang attribute.

Question 14. How To Select All Paragraph Elements Whose Lang Attribute Has A Value Of Exactly “fr”?

Answer :

p[lang=”fr”] – Selects all paragraph elements whose lang attribute has a value of exactly “fr”.

Question 15. How To Select All Paragraph Elements Whose Lang Attribute Contains The Word “fr”?

Answer :

p[lang~=”fr”] – Selects all paragraph elements whose lang attribute contains the word “fr”.

Having any Concern Feel free to Contact Helpline: 9015887887.